Laddar

Fabriken

Vi är specialiserade på hellinne och väver i 100% lin. Vår fabrik är öppen för dig som besökare och du kan på egen hand följa linet från garn till färdigt tyg genom skyltar i fabriken. Under juli månad har vi guidade visningar varje dag som du är välkommen att följa med på, se guidade visningar för mer info. Är ni en större grupp kan ni boka visning i fabriken under hela året. Maila till info@vaxbolin.se för bokning eller mer information.

I vår fabrik börjar processen med varpning. Upp till 4000 linnetrådar sammanfogas till en varp som sedan utgör basen i väven. Varparna är mellan 300 meter och 2 kilometer långa. Nästa steg är att knyta i varpen i vävstolen och trä alla varptrådar genom solv och sked. När vävstolen är trädd är det dags att väva. Vår maskinpark sträcker sig från 1923 till nutid och därför är vår fabrik ett levande exempel på textilindustrins utveckling. Från mönsterkort i form av träplugg via hålkort i plastremsor till dagens datorer. 

Är Du nyfiken att läsa mer om hur vår tillverkning går till så hittar du mer utförlig info under Vår Produktion här på vår hemsida eller varför inte komma på ett besök och se och höra vävstolarnas dunk på riktigt!

Hjärtligt välkommen till oss och upplev en unik hantverkstradition och en levande textilindustri i Sverige!