Laddar

Varför är lin så bra?

Visste du detta om lin?

De allra äldsta fynden som gjorts av linnetyg härstammar från Egypten och har daterats till cirka 5000 år f.Kr!
Hos oss i Sverige var linet livsviktigt fram tills att bomullen introducerades och tog över på 50- talet. Idag är linfibern viktig igen då den har många fördelar ur ett miljömässigt och hållbart perspektiv jämför med annan textil.

Varför är lin så bra?

Lin är en tålig växt som växer snabbt. Den kan växa på näringsfattiga jordar odlas i länder med ganska regnigt och svalt klimat vilket gör att lin vanligtvis inte behöver konstbevattnas. Lin är sällan utsatt för skadeinsekter vilket gör att lin kräver mindre konstgödsel och bekämpningsmedel än till exempel bomull.

1 kg lin = 1 liter vatten
1 kg bomull = 10 000 liter vatten

Lin och linne – vad är skillnaden?

Linne är tyget som tillverkats av växtfibrer från växten lin. Det förstnämnda är alltså produkten och det andra är själva råvaran. För att förvirra en smula så kallas också andra textilier, som sängkläder, också för linne (även om de inte är tillverkade av lin). Men när vi pratar om linne så menar vi tyg tillverkat av lin.

Lin är en av de starkaste växtfibrer som finns. Det gör att våra linneprodukter är tåliga, slitstarka och kan användas länge. Ett linne som vårdas väl kan hålla länge och ärvas och användas i generationer.

Nattfjärilar, ängrar och andra skadedjur ogillar linne, vilket underlättar tygets förvaring i skåp under längre perioder.

Visst är det väl fantastiskt!

Linets fantastiska egenskaper tillsammans med vår vilja att satsa på en levande landsbygd gör att vi har specialiserat oss på att tillverka alla våra produkter i 100% lin. Vi varpar, väver, synar och syr alla våra linneprodukter i vår fabrik i Hälsingland.

Vi hoppas att du vill vara med och göra ett val för framtiden - få men bättre ting! Vårt bidrag är bruksföremål i hellinne!