Laddar

Hanna & Jacob

Det är nu många år sedan vi tog över driften av Växbo Lin. Den fabrik som började som ett galet projekt, att mitt på den svenska landsbygden, bygga upp en ny fabrik samtidigt som en stor del av svensk industri flyttade till länder med billigare arbetskraft. Nu många år senare är vår drivkraft fortfarande att den svenska industrin ska leva vidare så att arbetstillfällen och kunskap bevaras. 

För oss har fabriken blivit ett livsprojekt där liv och företag flyter ihop och där händer och maskiner varvas i fin kombination. 

Vi inspireras av vår hembygd, allmogekulturen och naturen. Under åren har vi utvecklats till riktiga materialnördar. 

Vi tänker mycket på frågor som:

Vad behöver vi? Kommer det finnas med mig länge? känner vi oss stolta över detta? Är den gjord på ett bra sätt? 

Vi kan svara JA på alla dessa frågor och vårt fokus är bruksföremål, saker att använda i vardagen, i linne, ett naturmaterial som åldras med värdighet och därmed bidrar till en hållbar värld.

Vi driver vår fabrik för att vi VILL. 

Vi vill ha en levande landsbygd, blanda gammalt och nytt, starta litet, växa långsamt, erbjuda jobb, bevara hantverkskunskap, ha vår egen produktion, fokusera på det hållbara, göra det enkla, leva livet.

I vår fabrik har vi maskiner från 1923 och framåt. Vi är mitt i arbetet  med att långsamt byta ut de äldre maskinerna mot nya för att säkerställa produktionen. 

Hälsningar 

Jacob & Hanna

(Nedan hittar du den fantastiska historien kring hur Hanna & Jacob tog över Växbo Lin.)

 
 
 

Historien om hur Hanna & Jacob tog över driften av Växbo Lin 2006

Linnefabriken, vårt bästa spontanköp?

Varje dag känner vi att det är en fantastisk ära och en spännande utmaning att föra lintraditionen vidare genom att driva Växbo Lin. Drömmen att vi någon gång skulle äga och driva detta fina företag tog sin början 1993 när jag (Hanna) sommarjobbade som guide i fabriken. Jag visade besökarna runt och berättade om linberedningen och blev så fascinerad över att en så liten fabrik i skogen kan producera så fantastiska linneprodukter. Jag sa till Jacob att: ”Säljer dom den här fabriken någon gång så köper vi den!” – Vi var 16 år då och vem kunde ana att vi 13 år senare faktiskt skulle köpa fabriken?!

2005 firade vi vår bröllopsdag i Dalarna och på en restaurang träffade vi ägaren av Växbo Lin. Jag gick fram till honom och presenterade mig: ”Hej, kommer du ihåg mig? Jag jobbade hos dig som guide för många år sen”. Rolf kom inte ihåg mig men han bad oss att sätta oss ner och ta en kopp kaffe. Vi satt och småpratade och innan vi skildes åt slängde jag ur mig: ”Ska du sälja din fabrik någon gång kan du väl ringa mig. Jag vill köpa den.” Rolf som var en man med mycket pondus blev nästan lite förolämpad och tyckte att jag inte skulle tro att det var någon lek att driva fabrik. Jag berättade för honom att jag, av ren nyfikenhet, hade beställt Växbo Lin’s bokslut för de senaste åren och visste hur företaget gick! Han undrade först om jag spionerade på honom, men sedan tittade han på mig igen och sa: -”Konstigt att du säger det här just nu för i bilen hit sade jag till min fru att: eftersom jag är 64 år nu så är det kanske dags att hitta någon som kan driva Växbo Lin vidare.”

Vi kände båda att detta måste vara meningen så vi tog vårt pick och pack, lämnade St Eriksplan i Stockholm och flyttade upp till Hälsingland och vårt lilla torp. 

En snöig och kall dag, 1 mars 2006, stod vi som ägare till Växbo Lin och det är det bästa spontanköp vi någonsin gjort!

Hanna & Jacob Bruce