Laddar

Våra tips för att på bästa sätt ta hand om ditt linne

Linne är en tacksam och lättskött naturfiber som åldras med värdighet och blir skönare och vackrare med tiden om du vårdar det väl. Här följer våra bästa tips på hur du tar hand om och tvättar ditt linne.

Blötläggning

Lägg det nya linnet i ljummet vatten i ca 20-30 minuter innan tvätt. Detta hjälper mot brytveck och bidrar till mer vatten i tvättmaskinen.

Vattenrikt program

Allt nytt linne släpper överskottsfibrer i början som behöver sköljas ur i tvätten. Ställ in maskinen på det program med den mest generösa vattenmängden, välj inte ett eco-program då det är för vattensnålt. Välj istället ett kort 60 graders program. Lägg till extra sköljning om möjligt. Tvätta på 60 grader. Tvätta linnet separat, blanda inte med andra material då det kan ludda över fibrer. Tvätta med ett milt, skonsamt tvättmedel utan blekmedel.

Linnegardiner

Vi rekommenderar handtvätt eller ullprogrammet för våra linnegardiner. Gardinerna mjuknar med tiden men tvätt snabbar på processen. För den som önskar behålla styvheten i gardinen rekommenderar vi vädring. För att stärka linnegardiner kan vi dela med oss av ett gammalt husmorsknep. Blanda ca 1 dl vetemjöl och 2 msk salt i en 10 l hink med ljummet vatten. Rör om. Efter tvätt av gardinerna, doppa de blöta gardinerna i hinken. Låt torka.

Fläckbehandling

Behandla fläckar så fort som möjligt! Galltvål och linoljesåpa fungerar på det mesta, använd aldrig blekmedel på linne! Fläckar från rödvin och röda bär behandlas med kokande vatten. Häll genom fläcken med en skål under. Fläckar från mjölk, ägg och blod behandlas med KALLT vatten och galltvål eller linoljesåpa.

Centrifugering & torktumling

Ställ ned eller ta bort centrifugeringen helt om möjligt. Vi avråder från torktumling eftersom det förkortar livslängden på linnet men om man ändå önskar göra detta för att få en mjukare finish så ska det EJ torktumlas torrt, några få varv i torktumlaren och därefter hängtorkning brukar räcka.

Strykning & mangling

Sträck linnet efter tvätt och häng på tork. Mangla eller stryk väl fuktat med varmaste på strykjärnet. Vår linneduk Våga samt våra badhanddukar Bubbel och Storm blir finast om de bara sträcks ut och sen hängs eller plantorkas.

Rensa filtret i tvättmaskinen

Efter tvätten är klar, se till att rensa filtret i tvättmaskinen från eventuellt ludd. Vanligtvis finns det en lucka längst fram på tvättmaskinen som du kan öppna för att komma åt filtret, men läs alltid bruksanvisningen för din tvättmaskin först för att ta reda på var filtret sitter. 

Tvätta inte i onödan

Linne har en glatt yta som avvisar smuts och det håller sig rent länge. Att det dessutom torkar snabbt minskar risken för bakterietillväxt. En linnebadhandduk börjar därför aldrig lukta surt och detta i sig bidrar till att den inte behöver tvättas lika ofta.

Disktrasan

Vår disktrasa är vävd i en teknik som gör den porös och smidig.  Lin har den unika egenskapen att absorbera fukt bättre och sedan torka snabbare än något annat naturmaterial. En disktrasa i hellinne absorberar effektivt och det går att torka riktigt torrt. När det behövs maskintvättas linnedisktrasan i 60° alternativt kokas i en kastrull med vatten på spisen. Linet kommer från naturen, så när trasan gjort sitt läggs den på komposten.

Torkmatta/Skurtrasa/Sittlapp

Dessa tre produkter är vävda i vårt grövsta garn vilket innebär att de avger mer överskottsfiber än andra produkter. Vid de första tvättarna släpper tyget som mest överskottsfibrer men ju mer produkten tvättas så ska även luddet minska. Ställ in maskinen på det program med den mest generösa vattenmängden, välj inte ett eco-program då det är för vattensnålt. Välj istället ett kort 60 graders program. Lägg till extra sköljning om möjligt. Tvätta linnet separat, i detta fall en och en första tvätten. Alternativt kokas i en kastrull med vatten på spisen.

Kaffefilter

Vi har upptäckt att olika typer av kaffe innehåller olika mycket olja och därmed påverkar kaffefiltret på olika sätt. För att undvika att kaffefiltret sätts igen rekommenderar vi att man sköljer ur filtret under kranen efter varje bryggning. Filtret behöver egentligen inte tvättas mer än så men om ni önskar kan ni koka det i en kastrull med vatten och eventuellt lite bikarbonat vid behov.

Möbeltyg

Tvätta inte ett tyg du ska klä om möbler med. Ett otvättat tyg står emot fläckar bättre och håller formen längre.

Låt oss sköta tvätt & Mangling av dina linnedukar från oss

Om du själv inte har tid eller lust att hantera tvätten så går det utmärkt att lämna eller skicka dina linneprodukter till oss så hanterar vi tvätt & Mangling till Dig. För mer info om vår tvätttjänst se här.

Lev med det!

Till sist vill vi citera Växbo Lins designer och linne-expert Ingela Berntsson: Lev med linet! Njut av det! Det blir bara vackrare ju mer det används.